Apartman 1/4+1****
 
 
Apartman 1/4+1**** nalazi se u prizemlju kuće. Sastoji se od dvije spavaće sobe, kuhinje, dnevnog boravka, kupaonice i terase. Opremljen je TV/Sat, klima uređajem,...
 
 
   
Form Object
 
Studio 1/2***
 
Studio 1/2*** nalazi se u prizemlju kuće. Sastoji se od spavaće sobe koja je ujedno i dnevni boravak, kuhinje i kupaonice. Opremljen je TV/Sat, klima uređajem,...
 
 
   
 
     
 
     
 

Upoznajte Bašku!!!

 
     
 
Kao i većina mjesta na otoku, i ovo je područje bilo nastanjeno već u prapovijesti zahvaljujući većem broju pećina što ih je tadašnji čovjek koristio za stanovanje. 

Ostaci Rimskog naselja, izgrađenog već u II st.pr.n.e. nalaze se u neposrednoj blizini crkvice Sv. Marka koja je izgrađena na ranokršćanskom višeslojnom mozaiku. Na tom lokalitetu nađeni su rimski grobovi, žare, kapiteli i druge dragocjenosti, a od lokaliteta Šantis, gdje je već u antici uređena kaptaža, vodovod je vodio prema moru.

Staro naselje ili stari kaštel Baška izgrađen je na brdu gdje se danas nalazi mjesno groblje i crkvica Sv. Ivana. U sukobu s Mlećanima, godine 1380., kaštel je po nalogu mletačkog zapovjednika Ljudevita Loredana spaljen, da bi nakon toga bio izgrađen bliže moru.

Baška se prvi puta u pisanim spomenicima spominje kao Besca, godine 1232. u nagodbi krčkih knezova o podjeli i upravljanju gradom i otokom Krkom. Današnji pak naziv Baška javlja se tek 1375. godine u glagoljskoj darovnici. U starom kaštelu svoj kneževski dvor imali su i Frankopani koji su ondje često boravili. Uostalom, imali su i razloga, jer s tog položaja puca prekrasan pogled, ne samo na bašćansku uvalu, već i na Velebit i na otoke Sjevernog Jadrana
 
     
 

Turistički razvoj Baške

 
     
 
Uz Krk i Malinsku, Baška je najstarije kupališno mjesto na otoku. Već 1904. godine tu postoji Društvo za uljepšavanje, a prvi gosti tu borave 1908. godine kada je sagrađena i prva kupališna zgrada. Iste godine u praškoj štampi pojavljuje se prvi napisi o Baški, a godine 1909. tamo stiže Emil Geistlich, direktor „Narodne politike“ iz Praga, upoznaje njene ljepote, posebice pješčanu plažu dugu 2 km. Već 1910. godine, Bašku posjećuje 600 gostiju iz Čehoslovačke, grade se objekti, a turizmom se počinje baviti i mjesno stanovništvo – današnja kućna radinost.

Autor teksta: Franjo Matejčić
 
 
 
 
 

 

   
 
„Bašćanska ploča“, najstariji je pronađeni originalni i cijeloviti kameni glagoljski natpis. Dokument je to, pisan na velikoj kamenoj ploči, što svjedoči da je hrvatski kralj Zvonimir darovao ledinu opatu Držihi, na kojoj će pak opat Dobrovit sa svojom braćom sagraditi crkvu Sv. Lucije oko 1100. godine.

Prema pisanju dr. Vinka Dorčića „Bašćansku ploču“ našao je mjesni klerik Petar Dorčić, kasnije bašćanski župnik, godine 1851. Ploču je prvi pročitao Kanonik Ivan Crnčić, a potpuno čitanje dao je dr Franjo Rački 1875. godine, dok je najnovije izmjene dao domaći sin prof. Vjekoslav Štefanić 1965. godine.

Bašćanska je ploča stajala u crkvici Sv. Lucije do 1934. godine, a onda je predana na stalno čuvanje Hrvatskoj akademiji u Zagrebu
 
   
 
     
 
Bookmark and Share
 
 
Otok Krk
 

OTOK KRK

Među 1185 otoka u Hrvatskoj jedan je zlatni, Insula Aurea-otok Krk. Smješten u središtu Kvarnerskog zaljeva, prepoznat je kao jedno od najatraktivnijih turističkih odredišta. Blaga mediteranska klima, povoljan geografski položaj...


INFO na krk.hr


 
Baška
 

KVARNER

Kvarner je područje koje zbog svoje različitosti podneblja, od klime i vegetacije, spoja primorja, otoka i gorja, arhitekture i kulture, pa do blizine emitivnim evropskim regijama, već 160 godina, a tijekom tri stoljeća, razvija turizam.


INFO na kvarner.hr

 
Hrvatska
 

HRVATSKA

Hrvatska se prostire od krajnjih istočnih rubova Alpa na sjeverozapadu do Panonske nizine i obala Dunava na istoku, središnji joj dio prekriva planinski masiv Dinare, a južni završava na obali Jadranskog mora.

INFO na croatia.hr

 

Apartmani Štefanić - Apartmani u Baški na otoku Krku

Adresa: Kralja Zvonimira 145, 51523 Baška, otok Krk, Tel: +385 51 856 012, Fax: +385 51 856 711
E- Mail: ivanka.stefanic@gmail.com

Copyright by "Apartmani Štefanić", Design & Hosting by Domino, 2010.

Kvarner.hr
Croatia.hr