Apartman 1/4+1****
 
 
Apartman 1/4+1**** nalazi se u prizemlju kuće. Sastoji se od dvije spavaće sobe, kuhinje, dnevnog boravka, kupaonice i terase. Opremljen je TV/Sat, klima uređajem,...
 
 
   
Form Object
 
Studio 1/2***
 
Studio 1/2*** nalazi se u prizemlju kuće. Sastoji se od spavaće sobe koja je ujedno i dnevni boravak, kuhinje i kupaonice. Opremljen je TV/Sat, klima uređajem,...
 
 
   
 
     
 
     
 

Otok Krk - Zemljopisni podaci – položaj, klima,...

 
     
 
Otok se nalazi na središnjoj 45. paraleli sjeverne zemljopisne širine. Ta točka pada u njegov južni dio i Dragu Bašćansku. Zapadni rub otočića Košljuna dotiče meridijan od 14° 37' zapadne zemljopisne dužine koje presijeca otok Krk na dva podjednaka dijela. Svojim najsjevernijim dijelom otok se najviše približio kopnu kod svjetionika Vošćica, na svega 600 metara.

Površinom od oko 410 km2 najveći je hrvatski otok – veći je od Paga i Raba zajedno ili pak Lošinja i Paga zajedno. Njegova površina zbir je površina sljedećih jadranskih otoka: Ugljana, Pašmana, Kornata, Šolte, Mljeta i Visa. Otok nadmorskom visinom svojih vrhova, spada među visoke jadranske otoke – najviši vrh je Obzova, visok 569 m i peti je po visini vrh na našim otocima.

Različite su obale otoka Krka. Ona prema Velebitskom kanalu vrlo je strma, ogoljela, slabo razvedena iako ima nekoliko izuzetnih uvala kao što su uvala Soline i Šilo, uvale oko Vrbnika i uvala Mala Luka, koje su rijetko naseljene. Najveća mjesta su Vrbnik i Šilo. Zapadna obala vrlo je razvedena s mnogobrojnim privlačnim plažama i plažicama, dražicama i uvalicama. Zbog toga je zapadna obala pogodnija za razvoj privrede, naročito pomorstva, ribarstva te turizma. Tu su smještena i najveća i najrazvijenija naselja na otoku: Baška, Punat, Krk, Malinska, Njivice i Omišalj. To su klimatski najzaštićeniji dijelovi otoka Krka, za razliku od istočnog dijela gdje često pušu sjeverni vjetrovi, naročito bura koja zna iznenaditi mnoge neoprezne nautičare.
 
     
 

Krk - jučer i danas

 
     
 
Naš najveći otok nastanjen je od pradavnih vremena, od starijeg kamenog doba što seže do 10.000 godina pr.n.e. Na žalost, iz tog vremena ima malo ostataka i oni se čuvaju u Vrbniku i samostanskoj zbirci na Košljunu. Postoje dokazi o prisutnosti Japoda i Liburna, na ovim područjima poznatih pomoraca koji su plovili na laganim brodovima izrađenim od borovine. Bor je simbol života i smrti, pa valja spomenuti i njihove nadgrobne spomenike, cypus liburnicus, što se i danas čuvaju u krčkom lapidariju.  O Liburnima ima najviše dokaza u gradu Krku, iako njegovi temelji još nisu dovoljno istraženi. Liburne u IV st. pr.n.e. dijelom potiskuju Kelti, a njihova dominacija završava dolaskom Rimljana na samom početku prvog tisućljeća n.e. Osim grada Krka, koji je još prije dolaska Rimljana bio opasan zidinama, na Krku se spominje i grad Fulfinum.

Autor teksta: Franjo Matejčić
 
 
 
 
 

 

   
 
Kulturni i zabavni život
Osim odmaranja, boravak na otoku mnogim gostima ostaje u sjećanju i po nekom doživljaju kulturnog ili zabavnog karaktera. Glavni kulturni događaj na otoku je Krčko kulturno ljeto čije se priredbe s renomiranim umjetnicima, najčešće odvijaju u povijesnim ambijentima koji se koriste kao prirodne pozornice. Izuzetno je i folklorno bogatstvo otoka Krka, živopisna ženska narodna nošnja, karakteristično glazbalo sopile.
Narodni običaji i pučke fešte
U pojedinim mjestima otoka i danas se čuvaju običaji stari stoljećima. To su prave pučke fešte što se održavaju uglavnom od proljeća do jeseni. Po tome prednjači vrijeme karnevala odnosno maškara. Sve su one mahom vezane uz neke crkvene blagdane odnosno gotovo uvijek uz zaštitnike pojedinih mjesta.
 
   
 
     
 
Bookmark and Share
 
 
Otok Krk
 

OTOK KRK

Među 1185 otoka u Hrvatskoj jedan je zlatni, Insula Aurea-otok Krk. Smješten u središtu Kvarnerskog zaljeva, prepoznat je kao jedno od najatraktivnijih turističkih odredišta. Blaga mediteranska klima, povoljan geografski položaj...


INFO na krk.hr


 
Baška
 

KVARNER

Kvarner je područje koje zbog svoje različitosti podneblja, od klime i vegetacije, spoja primorja, otoka i gorja, arhitekture i kulture, pa do blizine emitivnim evropskim regijama, već 160 godina, a tijekom tri stoljeća, razvija turizam.


INFO na kvarner.hr

 
Hrvatska
 

HRVATSKA

Hrvatska se prostire od krajnjih istočnih rubova Alpa na sjeverozapadu do Panonske nizine i obala Dunava na istoku, središnji joj dio prekriva planinski masiv Dinare, a južni završava na obali Jadranskog mora.

INFO na croatia.hr

 

Apartmani Štefanić - Apartmani u Baški na otoku Krku

Adresa: Kralja Zvonimira 145, 51523 Baška, otok Krk, Tel: +385 51 856 012, Fax: +385 51 856 711
E- Mail: ivanka.stefanic@gmail.com

Copyright by "Apartmani Štefanić", Design & Hosting by Domino, 2010.

Kvarner.hr
Croatia.hr